بررسی پروژه کتابخانه و مرکز اسناد دانشگاه سمنان

طراحی کتابخانه می تواند شاخصه یک معماری مدرن و تاثیرگذار باشد و بخشی از هویت فرهنگی یک جامعه را بازگو می کند. یک کتابخانه می تواند به عنوان ساختمانی مجزا و مستقل در دسترس عموم قرار گیرد و یا با هدف خاصی برای یک مرکز تحقیقاتی یا آموزشی به صورت اختصاصی ساخته شود. با توجه به اهمیت بالای طراحی کتابخانه، امروزه شاهد خلق شاهکارهای معماری زیادی در این خصوص هستیم که در ادامه به معرفی یکی از آن ها می پردازیم.

پروژه کتابخانه و مرکز اسناد دانشگاه سمنان، یکی از پروژه های موفق در زمینه طراحی کتابخانه می باشد، این پروژه با زیر بنای 8000 مترمربع شامل کتابخانه و یک سالن اجتماعات که در کنار یکدیگر ساخته و در قطب مرکزی و نقطه کانونی دانشگاه واقع شده است. طرح این پروژه در کنار طرح بزرگترین معماران دنیا قرار گرفته و کانسپت این طرح به عنوان کانسپت برتر در مجلات و وبسایت های معتبر معماری از جمله EVOLO و همچنین در سال 2010 در فستیوال جهانی معماری در کنار موزه ماکسی اثر زاها حدید قرار گرفته است.

کتابخانه و مرکز اسناد دانشگاه سمنان

چالش اصلی این پروژه، قرار گرفتن دو ساختمان با ویژگی های مکانی کاملا متفاوت در کنار هم است. یک فضای آرام، دلگرم کننده و ساکت، به عنوان کتابخانه و در مجاورت آن یک سالن اجتماعات پر از سالن های کنفرانس و فضاهای پرجمعیت که فضایی پویا و شلوغ را تداعی می نماید. به همین دلیل در طراحی این پروژه علاوه بر بررسی ها و رعایت الزامات معماری، مثل شرایط اقلیمی شهر سمنان، نیاز به ایجاد یک هویت معماری جدید و منحصر به فرد از طریق ادغام دو جلد در یک موجودیت جامع از طرف معمار احساس می شد. همان طور که از عکس های این پروژه نیز پیداست، در طراحی این پروژه از شکستگی ها و نورپردازی های خاص استفاده شده است. گره و چفد ضربدری در نمای این ساختمان، حجم آن را از نظر بصری به صورت به هم پیوسته نشان میدهد. این در حالی است که شیشه های ثابت تیره مثلث شکل به فضا روشنایی می بخشند و به نوعی با نور و سایه، بازی ایجاد می کنند. با توجه به شرایط اقلیمی شهر سمنان که تابستان هایی گرم و خشک دارد با کاهش نور خورشید یک فضای آرام و خنک نیز با این پنجره ها به وجود آمده است.

یکی از دغدغه های معماران برای اجرای طرح های پیچیده و خاص مانند سقف های گنبدی شکل، سقف های کاذب تونلی، سقف هایی با نور مخفی، سقف های کمانی، منحنی و قوسی، محدود بودن مصالح قابل اجرا و عدم اطمینان از اجرای صحیح جزییات طرح مورد نظر آن هاست. سیستم های ساخت و ساز خشک کی پلاس و همکاری با شبکه عاملیت کی پلاس برای اجرای این سیستم ها، راه حلی مناسب برای پاسخگویی به این دغدغه است. انعطاف بالای این مصالح، همراه با رعایت دیتیل های خاص اجرایی باعث می شود تا بتوان به راحتی از این سیستم ها در طراحی های دکوراتیو پیچیده، ساختارهای شکسته یا حتی خمیده استفاده کرد. در این پروژه نیز از سقف کاذب، سقف خودایستا، دیوار پوششی و دیوار خارجی (پنل مسلح سیمانی) استفاده شده است. همان طور که در عکس ها نیز مشاهده می شود نورپردازی در سقف ها و دیوارها به شکلی خلاقانه اجرا شده است و طراحی هنرمندانه نمای این ساختمان با استفاده از مصالح ساختمانی مدرن به بهترین شکل اجرا و پیاده سازی شده است.

کتابخانه و مرکز اسناد دانشگاه سمنان
کتابخانه و مرکز اسناد دانشگاه سمنان

طراح: گروه معماری موج نو

منبع: https://www.evolo.us/university-of-semnan-auditorium-and-library-new-wave-architecture-2/