درای وال یا ساخت و ساز خشک؛ آشنایی و ساختارها

معرفی ساخت و ساز خشک و ساختارهای درای وال کی پلاس

در چند دهه اخیر فناوری درای وال در کشورهای پیشرفته، جایگزین سیستم های سنتی ساخت و ساز شده است. درای وال که معادل فارسی آن ساخت و ساز خشک است، مزایای بسیار زیادی نسبت به سیستم های سنتی ساخت و ساز دارد. متأسفانه بسیاری از پیمانکاران در ایران به دلیل عدم آگاهی از مزایا و کاربردهای این فناوری، از استفاده‌ از آن صرف‌نظر می‌کنند.

سیستم های درای وال از سال 1374 در ایران به بهره‌برداری رسید. این فناوری در اروپا و کشورهای پیشرفته به طور نسبی جایگزین سیستم های سنتی شده است؛ اما متاسفانه در ایران هنوز استفاده از این سیستم در حد انتظار نیست. پیشنهاد می‌کنیم اگر شناختی با سیستم های ساخت و ساز خشک ندارید، با ما همراه باشید تا شما را به طور کامل با این فناوری و مزایای آن آشنا کنیم.

ساخت و ساز خشک (درای وال) چیست؟

سیستم ساخت و ساز خشک کی پلاس
سیستم ساخت و ساز
درای وال چیست

درای وال یا ساخت و ساز خشک روشی نوین در صنعت ساختمان سازی به شمار می آید که در آن از ساختارهای آماده و از پیش ساخته استفاده می‌شود.

در ساختارهای درای وال از انواع پنل های گچی و پنل سیمانی آماده همراه با لوازم جانبی مثل مقاطع فولادی، مصالح پودری و … استفاده می‌شود و نسبت به روش‌های سنتی، بسیار سریع‌ و آسان‌تر اجرا می‌شود. نصب درای وال به دلیل مزایا و کاربردهایی که در ادامه به بررسی آن خواهیم پرداخت، بسیار مورد توجه مهندسان اروپایی قرار گرفته است. علاوه بر ساختمان سازی، به دلیل اینکه این ساختارها آماده هستند و در محل تولید نمی‌شوند، آلودگی محیطی بسیار کمی ایجاد می‌کنند و در بازسازی خانه ها و ساختمان ها می‌توان از آن استفاده نمود.

مزایای درای وال نسبت به سیستم های سنتی ساخت و ساز

  • سرعت و سهولت اجرا: به دلیل این که قطعات مورد نیاز درای وال آماده بوده و تنها نیاز به نصب دارد، سیستم های ساخت و ساز خشک سریع‌تر و کارآمدتر از روش های ساخت و ساز سنتی است.
  • سبک سازی ساختمان: ساختارهای درای وال نسبت به سیستم های سنتی وزن بسیار کمتری دارند؛ از این رو در برابر حوادثی همچون زلزله، خسارات کمتری ایجاد می کنند.
  • افزایش سطح مفید بنا: ضخامت ساختارهای درای وال نسبت به سیستم های ساخت و ساز سنتی کمتر است؛ بنابراین استفاده از آن موجب افزایش سطح مفید زیربنا می شود.
  • انعطاف معماری بسیار بالا
  • امکان انتخاب و دستیابی به کمیت های مورد نیاز فیزیک ساختمان (عملکرد صوتی، حرارتی و مقاومت در برابر حریق)
  • مقرون به صرفه: به طور کلی با توجه به مزایای این سیستم نسبت به روش سنتی، استفاده از آن مقرون به صرفه است. در این سیستم نیروی کار و تجهیزات مورد نیاز کمتر از روش سنتی می باشد.
  • قابلیت تعویض و ترمیم آسان و سریع
  • حمل و نقل آسان، سریع و ارزان
  • سازگار با محیط زیست
انواع محصولات درای وال
قیمت درای وال
درای وال

موارد استفاده از سیستم ساخت و ساز خشک (Drywall)

با توجه به مزایای نام برده شده، امروزه این سیستم به صورت گسترده در پروژه های مختلف قابل استفاده است. در پروژه هایی با انواع کاربری های ذیل، می‌توان از سیستم های ساخت و ساز خشک استفاده نمود:

  • ساختمان های مسکونی، تجاری و اداری
  • بیمارستان ها و درمانگاه ها
  • ساختمان های آموزشی مثل مدارس و دانشگاه ها
  • ساختمان های چند منظوره
  • سالن های ورزشی و ورزشگاه ها
  • فرودگاه ها
  • هتل و مهمان سراها

معرفی ساختارهای ساخت و ساز خشک کی پلاس

حال که با سیستم ساخت و ساز خشک و مزایای استفاده از آن آشنا شدید، نوبت به معرفی ساختارهای این فناوری رسیده است. کی پلاس به عنوان بزرگترین تولیدکننده سیستم های ساخت و ساز خشک در ایران، با تمرکز بر ارائه نوآوری های فنی و تولید محصولات با کیفیت و مطابق با استانداردها و تکنولوژی آلمان، توسعه صنعت ساختمان در ایران را رهبری می کند. در ادامه به اختصار به بررسی سیستم های درای وال کی پلاس می پردازیم.

انواع دیوار جداکننده

دیوار جدا کننده

این سیستم درای وال برای دیوارهای غیر باربری که نقش تقسیم فضاهای داخلی ساختمان را دارند، استفاده می شود. دیوار جداکننده شامل قاب های فولادی سبک ساخته شده با مقاطع C ,CW و U ,UW بوده که صفحات روکش دار گچی در یک یا چند لایه، به وسیله پیچ مخصوص بر روی آن‌ها نصب می شوند.

انواع سقف کاذب

سقف کاذب

سقف کاذب به عنوان مکمل سقف های اصلی در معماری داخلی ساختمان ها استفاده می‌شود و روشی برای پوشش سقف اصلی طبقات می‌باشد. این ساختار شامل زیرسازی سبک فولادی معلق بوده و صفحات روکش دار گچی روی آن نصب می‌شود. سقف کاذب یکی از پرکاربردترین سیستم های درای وال محسوب می‌شود.

انواع دیوار پوششی

دیوار پوششی

سیستم های دیوار پوششی، ساختارهایی هستند که جهت تکمیل نازک‌کاری (جایگزین گچ و خاک – سفیدکاری)، اصلاح خصوصیات فیزیکی مانند عایق صوت یا حرارت، پوشش معماری و یا بازسازی سطوح دیوارهای بنایی ساختمان مورد استفاده قرار می گیرند.

پوشش‌ های محافظ

پوشش ‌های محافظ در برابر حریق

از این ساختارها جهت حفاظت تیرها، ستون ها و سایر اعضای سازه های فولادی و همچنین پوشش داکت ها و کانال جهت مقاوم نمودن در برابر آتش مستقیم تا میزان 180 دقیقه استفاده می‌شود.

معرفی محصولات درای وال کی پلاس

صفحات روکش دار گچی، پروفیل های گالوانیزه، مصالح درزگیری و ادوات اتصال، اجزای تشکیل دهنده سیستم‌ های ساخت و ساز خشک به شمار می آیند. در ادامه به صورت مختصر به معرفی برخی محصولات ساخت و ساز خشک کی پلاس می‌پردازیم.

صفحات روکش دار گچی​

این صفحات دارای هسته گچی بوده و سطح و لبه های طولی آن، با کاغذ مخصوص پوشانده می‌شود. در ساختارهای سقف کاذب، دیوار جداکننده، دیوار پوششی و پوشش های مقاوم در برابر حریق، از صفحات روکش دار گچی استفاده می‌شود. انواع صفحات روکش دار گچی به شرح زیر، در کی پلاس تولید و عرضه می‌شود.

  • پنل گچی ساده (RG یا GKB)
  • پنل گچی مقاوم در برابر رطوبت (MR یا GKBI)
  • پنل گچی مقاوم در برابر حریق (FR یا GKF)
  • پنل گچی مقاوم در برابر حریق و رطوبت (FM یا GKFI)
صفحات روکش دار گچی کی پلاس
صفحات روکش دار گچی​​

پنل های گچی آکوستیک

پنل های آکوستیک کی پلاس به نحوی تولید می‌شوند که قابلیت طراحی و تنظیم صدا را در محیط ایجاد می کنند. حفره های موجود در پنل های آکوستیک، باعث جذب امواج می‌شود؛ بنابراین میزان انتشار صدا در فضا توسط این پنل ها کنترل شده و کیفیت آکوستیکی محیط افزایش پیدا می کند. علاوه بر افزایش قابلیت آکوستیک در فضا، این پنل ها در طرح های مختلف با قابلیت رنگ‌آمیزی، ظاهری جذاب در محیط ایجاد می کنند. برای آشنایی با مشخصات فنی این محصول، به صفحه پنل آکوستیک گچی مراجعه کنید.

پنل های گچی آکوستیک کی پلاس
پنل آکوستیک گچی

تایل های سقفی

تایل های گچی به صورت روکش دار و بدون روکش تولید و عرضه می گردند. با توجه به تنوع بالای این تایل ها، از انواع آن در ساختار سقف ساختمان ها استفاده می شود. این تایل ها به طور معمول در ابعاد اسمی ۶۰x۶۰ تولید و به بازار عرضه می گردند. از نظر خاصیت آکوستیکی، تایل های سقفی در دو نوع ساده (فاقد خاصیت جذب صوت) و پانچ شده (جذب‌کننده صوت و دارای خاصیت آکوستیکی) تولید می گردد. پیشنهاد می شود برای آشنایی بیشتر با مشخصات فنی این محصول، به صفحه تایل سقفی مراجعه کنید.

تایل سقفی کی پلاس
تایل های سقفی​

عایق آبی

امروزه عایق های آبی جایگزین عایق های رطوبتی سنتی مانند ایزوگام و قیرگونی شده است. از مزیت های عایق آبی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • چسبندگی عالی
  • قابلیت اجرا بر روی کف و دیوار
  • ضخامت کم غشاء
  • اجرای آسان و سریع
  • انعطاف پذیر با خاصیت کشسانی بالا
عایق آبی کی پلاس
عایق آبی

تاریخچه درای وال

ﺗﺎ ﻗﺒﻞ از ﺟﻨﮓ ﺟﻬﺎﻧﻰ دوم، اﻧﺪود ﮔﭽﻰ راﯾﺞ ﺗﺮﯾﻦ ﻣﺼﺎﻟﺢ ﺑﺮاى ﭘﻮﺷﺶ داﺧﻠﻰ ﻣﻨﺎزل، ﺳﺎﺧﺘﻤﺎن ﻫﺎى ادارى و ﺑﺴﯿﺎرى از سازه ها در اروﭘﺎ ﺑﻪ ﺷﻤﺎر ﻣﻰ رﻓﺖ. در آن زﻣﺎن واژه ﺧﺸﮏ ﺑﺮاى ﻣﺼﺎﻟﺢ ﭘﻮﺷﺸﻰ دﯾﻮار ﮐﻪ ﻧﯿﺎز ﺑﻪ اﻧﺪود ﮔﭻ ﻧﺪاﺷﺖ، ﺑﻪ ﮐﺎر ﻣﻰ رﻓﺖ. در ﺳﺎل ﻫﺎى ﭘﺲ از ﺟﻨﮓ ﺟﻬﺎﻧﻰ دوم اﺳﺘﻔﺎده از دﯾﻮار ﺧﺸﮏ ﺑﻪ ﻋﻠﺖ ﻣﺸﮑﻼت سیستم های اﻧﺪود ﮔﭽﻰ (از ﻗﺒﯿﻞ ﻧﯿﺎز ﺑﻪ ﻧﯿﺮوى ﮐﺎر ﻣﺘﺨﺼﺺ، وزن بالا، ﻧﻔﻮذ رﻃﻮﺑﺖ ﺑﻪ ﺳﺎﺧﺘﺎر زﯾﺮﯾﻦ، اتلاف وقت) و همچنین توسعه و گسترش فناوری درای وال، کاهش پیدا کرد. با گذشت زمان به دلیل مزایای درای وال و برطرف نمودن مشکلات سیستم های اندود گچی، این فناوری توانست در اروپا و بسیاری از کشورهای پیشرفته گسترش و توسعه یابد.

نمونه پروژه ساخت و ساز خشک کی پلاس
نمونه پروژه درای وال کی پلاس
درای وال کی پلاس

کی پلاس و سیستم های ساخت و ساز خشک در ایران

فناوری درای وال و ساخت و ساز خشک از سال ۱۳۳۵ به ایران وارد شد، اما تا سال ۱۳۷۴ مورد بهره‌برداری قرار نگرفت. با اینکه فناوری درای وال بیش از بیست سال می‌شود که در ایران مورد بهره‌وری قرار گرفته، اما شاخص مصرف سرانه درای وال هنوز در مقایسه با کشورهای دیگر پایین است. دلیل عمده این فاصله، نبود دانش فنی درای وال میان مصرف کنندگان، سازندگان و دانش آموختگان صنعت ساخت و ساز و کمبود نیروی متخصص به شمار می آید.

در دهه گذشته متخصصین فنی و آموزشی گروه کی پلاس ایران با تاسیس مراکز آموزشی در تهران و سراسر کشور و همچنین با رایزنی با نظام آموزشی کشور توانسته‌اند گام های مهمی در نهادینه کردن درای وال و آموزش نیروهای متخصص در ایران بردارند. از جمله نخستین پروژه های بزرگی که در ایران با سیستم درای وال مورد بهره‌برداری قرار گرفت می‌توان به بیمارستان میلاد تهران اشاره کرد.

امروزه اکثر بیمارستان‌ها و ساختمان‌های دولتی و بسیاری از پروژه های خصوصی از سیستم های درای وال در ساخت و ساز بهره می گیرند. در پایان پیشنهاد می‌کنیم اگر به دنبال اجرای سیستم های درای وال در پروژه های خود هستید، یک پروژه در سامانه خدمات به ثبت برسانید.