کاهش پرت مصالح ساختمان

روش های کاهش پرتی مصالح ساختمانی
فرمول محاسبه درصد پرتی مصالح ساختمانی

با توسعه و گسترش صنعت ساخت و ساز در ایران، روزانه حجم بسیار بالایی از ضایعات و پسماندهای ساختمانی تولید می شود. طبق آمار اعلام شده توسط انجمن صنفی شرکت های بازیافت نخاله مصالح ساختمانی استان تهران، تنها 15 درصد از پسماندهای ساختمانی بازیافت می شوند. این آمار در کشورهای اروپایی همچون هلند، دانمارک و انگلستان، به ترتیب 90، 87 و 45 درصد می باشد.

در اثر ساخت دیوارها، سقف ها، پنجره ها و غیره، ضایعات مصالح فراوانی در اتمام پروژه های ساختمانی تولید می شوند؛ در این میان، برخی از پسماند ها همچون قطعات فلزی و الکترونیکی، شدیداً به محیط زیست آسیب وارد کرده و حتی بازیافت آن ها سبب آلودگی در آب، خاک و هوا می گردد.

در ادامه این نوشته، پس از بررسی انواع پسماندها و مزایا کاهش پرتی مصالح، یکی از بهترین راهکارهای کاهش پسماندهای ساختمانی را به شما معرفی می کنیم.

انواع پسماندهای ساختمانی

به طور کلی، پسماندهای فیزیکی ساختمانی به دو دسته خنثی (همچون نخاله های خاکی، شنی و ماسه ای) و فعال (ضایعات فلزی و شیمیایی) تقسیم بندی می شوند. برش نادرست مصالح، حمل و نقل نامناسب، نگهداری ناصحیح از مصالح و غیره، از جمله عوامل تولید کننده انواع پسماندهای ساختمانی است.

مدیریت صحیح در استفاده صحیح از مصالح ساختمانی و استفاده از فناوری های نوین ساختمانی سبب کاهش مصرف مصالح و تولید نخاله می شود. ضایعات حاوی سرب، گرد و خاک، لامپ های مهتابی، پلاستیک، فلزات، مواد شیمیایی از جمله پرتی مصالحی که از لحاظ زیست محیطی خطرناک هستند؛ در مقابل، ضایعات حاوی چوب، سنگ، گچ، کاغذ و مقوا، برای محیط زیست کم خطر می باشند.

بررسی انواع پسماندهای ساختمانی
اهمیت کاهش پسماندهای ساختمانی

اهمیت کاهش پرت مصالح ساختمان

با توجه به اینکه پسماندهای حاصل از مصالح ساختمانی حدود 25 تا 33 درصد از کل زباله های کشور را دربرمی گیرد، کاهش پرت مصالح ساختمانی می تواند حجم عظیمی از زباله های کشور را کاهش دهد. پیمانکاران می توانند با بهره گیری از روش های نوین، درصد بالایی از پسماندهای ساختمانی را کاهش دهند.

کاهش آلودگی های زیست محیطی، حفظ محیط زیست، کاهش گرمایش کره زمین، کاهش میزان زباله در محل‌ دفن و صرفه جویی در بهره گیری از منابع، از جمله مزایای کاهش پسماندهای ساختمانی است.

فرمول محاسبه درصد پرت مصالح

در هر پروژه، میزان درصد پرتی مصالح متفاوت است؛ اما به طور کلی، برای محاسبه تقریبی این میزان می توان مساحت کل ساخت و ساز مسکونی را در مقدار معمول زباله های تولید شده در واحد سطح (بین 21.7 تا 25.5) ضرب نمود.لازم به ذکر است، میزان پرتی و پسماندهای مصالح با توجه به شیوه ساخت پیمانکار و تغییر در فناوری متفاوت است.

طبق تحقیقات، از بین مصالح ساختمانی، آجر و کاشی بیشترین پرتی را ایجاد می کنند؛ آجرها به طور متوسط 82.6 درصد و کاشی و سرامیک 68.6 درصد پسماند تولید می کنند.

سیستم درای وال، بهترین راهکار جهت کاهش پرتی مصالح
سیستم ساخت و ساز خشک، بهترین راهکار جهت کاهش پرتی مصالح

سیستم درای وال، بهترین راهکار جهت کاهش پرت مصالح

ساخت و ساز خشک یا درای وال، امروزه به یکی از نوین ترین سیستم های ساخت و ساز  در کشورهای اروپایی تبدیل شده است. این سیستم سازگار با محیط زیست توانسته بخش عظیمی از پسماندهای مصالح ساختمانی را کاهش دهد. سبک سازی، انعطاف پذیری معماری، سرعت و سهولت اجرا، افزایش سطح مفید بنا و امکان دستیابی به کمیت های فیزیکی مورد نیاز (عملکرد حرارتی و صوتی) از جمله دیگر مزایای درای وال، نسبت به سیستم های سنتی ساخت و ساز است.

کی پلاس، معتبرترین مجموعه تولیدکننده سیستم های درای وال در ایران است. این مجموعه با تمرکز بر نوآوری های فنی و تولید محصولات با کیفیت، مطابق با تکنولوژی و استانداردهای روز آلمان، سعی در توسعه صنعت ساختمان در ایران را دارد. سقف کاذب، دیوار جداکننده، دیوار پوششی و پوشش های مقاوم در برابر حریق، از جمله ساختارهای درای وال این شرکت بوده که در انواع متنوع و با خواص متفاوت، تولید و اجرا می گردد. هتل امیران خراسان رضوی، بیمارستان نیکان تهران، مجتمع پلاتینیوم تهران، هتل میزبان مازندران، استادیوم امام رضا خراسان رضوی و هتل بوتانیک خراسان رضوی، از جمله پروژه های اجرایی مجموعه کی پلاس است.

جمع بندی

ما در این نوشته از کی پلاس، به بررسی اهمیت کاهش پرت مصالح ساختمانی پرداخته و مزایا آن را بیان کردیم. امروزه کشورهای اروپایی همچون آلمان، دانمارک، هلند و انگلستان توانسته اند با بهره گیری از سیستم درای وال، بخش عظیمی از پسماندهای ساختمانی را کاهش دهند.

از این رو، به پیمانکاران کشورمان توصیه می شود جهت کاهش پرتی مصالح ساختمانی و دستیابی به مزایایی همچون در ساختمان سازی، از ساختارهای سیستم درای وال استفاده کنند. در پایان پیشنهاد می کنیم برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص این سیستم، به صفحه مشاوره انتخاب ساختار مراجعه کنید.