چگونه کاشیکاری کنیم؟

راهنمای تفصیلی نصب کاشی با استفاده از چسب کاشی پودری

ابتدا تاکید می شود که این متن به هیچ وجه یک آموزش کاملا جامع برای کاشیکاری نمی باشد و تنها راهنمایی است گام به گام برای کمک به کاشیکاری با استفاده از چسب کاشی پودری. (جهت اطلاعات بیشتر و دقیقتر با کارشناسان شرکت کانیارگچ نوین تماس گرفته و از آنها دستورالعمل جامع کاشیکاری را بخواهید.)

ابزار و مصالح

قبل از شروع به کار باید ابزار و مصالح شرح داده شده در زیر را آماده کنید.

  • لایه میانی بر روی سطح زیرین قرار می گیرد تا بستری مناسب جهت کاشیکاری را آماده کند.
    • پنل های گچی (گچبرگ ها) و یا صفحات سیمانی (سمنت برد ها) لایه های میانی استاندارد و بسیار خوبی برای کاشیکاری هستند که می توان چسب کاشی را مستقیم بر روی آنها اجرا کرد.
    • جهت کاشی کاری در محیط های مرطوب باید از لایه های میانی ضد آب استفاده کرد. برای این منظور انواع مصالح از جمله پوشش های قیری سرد اجرا و پوشش های ضد آب پلیمری در بازار وجود دارند که دارای مقاومت کشسانی بسیار بالایی می باشند.
    • استفاده از ملات های خود تراز (Self Leveling) جهت دستیابی به سطوحی صاف و تراز پیشنهاد می شود.
    • امروزه با توجه به نوع ساخت و ساز در ایران اکثر لایه های میانی عبارتند از ملات ماسه و سیمان که با ماله بر روی سطح زیرین کشیده می شوند و بستری مناسب برای کاشیکاری فراهم می کند.
  • جهت کاشیکاری از سه نوع چسب به شرح زیر استفاده می شود:
    • ملات ماسه و سیمان که رایج ترین و قدیمی ترین روش کاشیکاری در پروژه های ساختمانی است. در این روش مانند دیگر ساز و کارهای سنتی هدر رفت مصالح بسیار بالا است و سرعت و کیفیت کار نیز بسیار پایین می باشد. به مرور زمان و با استاندارد شدن روش های اجرایی در پروژه های ساختمانی شاهد استفاده کمتر و کمتر از این روش هستیم. یکی دیگر از معایب این روش دپوی مصالح (ماسه و سیمان) در محل پروژه می باشد که فضای زیادی را اشغال می کند.
    • استفاده از چسب های کاشی خمیری (از پیش مخلوط شده) که محدودیت های زیادی از جمله عدم مقاومت در برابر رطوبت و عدم امکان کاشیکاری بر روی سطوح کف را دارد.
    • کاشیکاری با استفاده از چسب های کاشی پودری تخصصی ترین و بهینه ترین روش کاشیکاری است. انواع مختلفی از چسب های کاشی با کارکردها و خصوصیات متفاوت توسط کی پلاس تولید می شود که در ادامه به توضیح هر یک می پردازیم.
    • انواع چسب های کاشی پودری Kplus :
      • چسب کاشی TA Plus : جهت کاشیکاری بر روی سطوح کف و دیوار در داخل و یا خارج ساختمان بخصوص محلهایی که رفت و آمد زیادی دارند. مناسب برای نصب انواع سرامیک، سنگهای طبیعی و کاشی، مخصوصا سطوحی که جذب آب بالا دارند. قابلیت اجرا بر روی بسترهایی مانند بلوکهای سیمانی و گازی، دیوارهای بتنی، سطوح گچ کاری شده، کف های سیمانی و پنل های گچی (استفاده از پرایمر برای تنظیم میزان جذب آب برخی سطوح بستر الزامی است.)
      • چسب کاشی TA Flex : جهت کاشیکاری بر روی سطوح کف و دیوار در داخل و یا خارج ساختمان بخصوص محلهایی که ‏رفت و آمد زیادی دارند و یا کاشیکاری سطوح غوطه ور در آب مانند دیواره استخرها، سونا و جکوزی. مناسب برای انواع کاشی و سرامیک های پرسلان که جذب آب بسیار پایینی دارند و سنگهای طبیعی با ابعاد بزرگ و همچنین محل هایی که تحت تنش های حرارتی هستند مانند تراس و بالکن.
    • ابزار و تجهیزات مورد نیاز :
  • ماله شانه ای : انتخاب ماله شانه ای با اندازه شانه متناسب با سایز کاشیها بسیار مهم است.

ابعاد کاشی (cm * cm)

سایز شانه (mm)

< 5*5

4

10*10

6

20 * 20

8

33 * 33

10

> 33 * 33

بزرگتر از 10

  • ابزار برش زنی کاشی
  • اسپیسر های مخصوص کاشیکاری (به شکل T و یا سایر اشکال)
  • سطل
  • هم زن مکانیکی
  • اسفنج (یا ماله اسفنجی)
  • نوار چسب
  • تیغ برش زنی (کاتر)

قبل از شروع به کار:

بسیار مهم است که قبل از شروع کاشیکاری سطح زیرکار را به خوبی آماده کنید. به این موضوع باید دقت کنید که سطح تمام شده کاشیکاری بالاتر از سطح بستر فعلی خواهد بود و از این رو باید با سطوح مجاور هماهنگی داشته باشد. اگر قرار است گرمایش از کف تامین شود حتما قبل از کاشیکاری تجهیزات لازم را جایگذاری کنید. با در نظر گرفتن کلیه این موارد می توانید لایه میانی مناسب برای زیرسازی کاشی را انتخاب کنید. قبل از شروع به کار اطمینان حاصل کنید که سطح بستر تمیز، خشک، جارو شده و بدون هر گونه گرد و غبار و روغن باشد.

طرح بندی کاشیکاری:

برای طرح بندی و اندازه گیری وقت زیادی صرف کنید زیرا بعد از شروع کاشیکاری دیگر امکانی برای بازگشت و اصلاح طرح وجود ندارد. این کار تضمین می کند که در ادامه به مشکلی برنخورید.

در ابتدا مرکز اتاق را پیدا کنید. ساده ترین روش برای انجام این کار اندازه گیری طول یک دیوار و تقسیم آن بر دو است. سپس دیوار مقابل را اندازه بگیرید و آن عدد را هم بر دو تقسیم کنید. یک خط را روی زمین با ریسمان ببندید و دو نقطه مرکزی را به هم وصل کنید. همین کار را با دو دیوار دیگر انجام دهید و یک خط بین نقطه وسط دو دیوار ببندید. شما دو خط دارید که در نقطه مرکزی اتاق تقاطع دارند.

طرح بندی خشک را شروع کنید (قرار دادن کاشی ها بر روی زمین بدون چسب صرفاً برای طرح بندی) یک ردیف کاشی (به همراه اسپیسرها) را از نقطه مرکز به موازات یکی از دیوارها بچینید و اطمینان حاصل کنید که ردیف کاشیها در پایان با برش باریک (کمتر از عرض نیمی از یک کاشی) به پایان نمی رسند. اگر با کمتر از نیم کاشی به پایان رسید، نقطه شروع طرح را تغییر دهید تا تنظیم شود. اینکه طرح بندی را از مرکز اتاق شروع کرده اید به این معنا نیست که حتما کاشیکاری باید از مرکز شروع شود. همین مراحل را با ردیف عمود به ردیف قبلی نیز انجام دهید و اطمینان حاصل کنید که برش باریک در انتها ایجاد نمی شود. البته در این مرحله می توانید از طرحهای پیچیده تری مانند ردیف های مورب، یا حصیری نیز استفاده کنید.

اگر می خواهید هم کف و هم دیوار را کاشیکاری کنید بهتر است که از کف شروع کنید و سپس دیوار را کاشی کنید تا به این ترتیب در محل تقاطع کف و دیوار همپوشانی کاشیها به این صورت شود که کاشی دیوار بر روی کاشی کف قرار گیرد با این روش دیگر مطمئن هستیم که دوغاب اضافه موجود در ملات بر زیر کاشی نمیرود و بر روی کاشیهای کف جاری می شود.

مخلوط کردن چسب پودری و آب:

قبل از شروع مخلوط کردن پودر و آب باید از زمان کاشیکاری که ملات در اختیار میگذارد (Open time)، مدت زمان تنظیم (Correction Time) و زمان خشک شدن ملات (Pot Life) چسب کاشی اطلاع داشته باشید و تمهیدات لازم را بر اساس این زمان ها فراهم آورید. در صورت استفاده از چسب کاشی TA Plus شما حدود 15 دقیقه بعد از شانه کشی چسب و نصب کاشی زمان دارید تا کاشیکاری را اصلاح کنید و بعد از گذشت 20 دقیقه کلیه مراحل کاشیکاری باید به اتمام رسیده باشد و بعد از 3 ساعت ملات کاملا خشک خواهد شد. (اگر لکه هایی از ملات بر روی کاشیها به جای مانده است باید قبل از این زمان و سفت شدن کامل ملات آنها را پاک کنید.) البته لازم به ذکر است که تمام زمانهای ذکر شده بسته به دمای محیط، رطوبت و ضخامت ملات می تواند تغییر کند.

زمانهای ذکر شده در بالا برای چسب کاشی TA Flex به شرح جدول زیر می باشند:

مدت زمان کاشیکاری (Open Time)

30 دقیقه

مدت زمان تنظیم (Correction Time)

20 دقیقه

زمان خشک شدن (Pot Life)

3 ساعت

مراحل آماده کردن ملات :

  • کار را با ریختن 7.5 لیتر آب به درون سطل (مطابق دستورالعمل روی کیسه ها) شروع کنید.
  • پودر را در مقادیر کم به آب اضافه کنید تا از کپه شدن و ایجاد کلوخه هایی که به درستی در آب حل نمی شود جلوگیری کنید.
  • تمام محتوای پاکت (25 کیلوگرم) را به آب اضافه کنید. (در صورت نیاز به حجم کمتری از ملات باید نسبت 25kg پودر به 7.5 Litr آب را رعایت کنید.) قوام ملات باید به گونه ای باشد که اگر با ماله مقداری از ملات را بر می دارید و ماله را برعکس می کنید چند ثانیه طول بکشد و بعد ملات از روی ماله بیفتد.
  • 2 الی 3 دقیقه مخلوط را با هم زن مکانیکی روی دور کند هم بزنید و سپس برای 5 دقیقه صبر کنید تا افزودنی های موجود در چسب کاشی فرصت کافی جهت فعال شدن و در نتیجه ترکیب شدن پودر با آب را داشته باشد. رعایت این مرحله کمک می کند تا به ملاتی با بیشترین حد چسبندگی دست یابید. سپس ملات را برای 1 الی 2 دقیقه مجدد هم بزنید.
  • حتما دقت کنید مقداری از پودر چسب کاشی را با آب مخلوط کنید که توانایی اجرای آن را در مدت زمان مشخص شده داشته باشید.
  • هرگز در طول شست و شوی ماله یا سطل، دوغاب چسب را داخل چاه نریزید زیرا ممکن است چاه بگیرد.

اجرای ملات چسب کاشی :

زمانی که ملات چسب کاشی آماده شد می توانید به دو صورت آن را با ماله شانه ای اجرا کنید. یا ملات چسب کاشی را بر روی بستر بکشید و یا ملات هم بر روی بستر و هم بر پشت کاشی کشیده شود. در مواردی که اندازه کاشی بزرگ باشد ‏بهتر است از روش دوم استفاده کنید و چسب را هم پشت کاشی و هم بر روی بستر بکشید. ملات چسب کاشی را با استفاده از ماله شانه ای با زاویه 60 درجه بر روی سطح بکشید، جهت چسبندگی بهتر و یکنواخت تمام شیارهای ملات باید در یک راستا باشند.

نصب کاشی :

زمانی که کاشی را بر روی ملات قرار می دهید به آرامی و به صورت یکنواخت فشار دهید و کاشی را مقداری عقب و جلو کنید تا شیارهای چسب کاشی پر شوند به این ترتیب لایه ای یکنواخت از ملات چسب کاشی در زیر کاشی تشکیل می شود. زمانی که اولین کاشی را به این صورت کار گذاشتید آن را مجدد بردارید و به پشتش نگاه کنید تا مطمئن شوید 90-80% پشت کاشی به چسب آغشته شده است. اگر پوشش چسب کافی نبود مجدد ابعاد کاشی و سایز ماله شانه ای را کنترل کنید.

فراموش نکنید که برای تراز کردن کاشی ها و ایجاد بندهای یکنواخت در آنها از اسپیسرهای مخصوص استفاده کنید و پس از خشک شدن چسب کاشی اسپیسرها را جدا کنید. قبل از آنکه چسب کاشی خشک شود بندها و روی کاشی ها را تمیز کنید همچنین در پایان روز کلیه ابزار آلات را نیز تمیز نمائید.

مراحل بندکشی :

چسب کاشی اضافه که بندها را پر کرده است با یک تیغ برش زنی (کاتر) و اسفنج تمیز نمائید. دقت کنید که آب مورد استفاده جهت شست و شوی اسفنج را به طور مداوم تمیز کنید. اسپیسرها را جدا نمایید. برای آنکه مطمئن باشید که ملات بند کشی آسیبی به کاشی وارد نمی کند می توانید قبل از آغاز بند کشی، سطح کاشی ها را با روغن مخصوص که مانع از چسبیدن ملات به کاشی می شود پوشش دهید.

منبع: https://www.tileshop.com/resources/how-to-lay-tile