پانل گچی

معرفی کامل انواع پانل سقف و دیواری به همراه مزایا و معایب آن

پانل گچی سقف که احتمالا با نام Sheetrock شنیده باشید، یک نوع سقف است که به عنوان یک سازه ساختمانی طراحی شده و بکار گرفته می شود. این روزها پانل ها در طراحی دکوراسیون داخلی نقش اصلی دارد، اگر به دنبال یک روش برای طراحی سقف های مدرن ساختمانی برای مکان های اداری، مسکونی، گالری ها و … هستید، می توانید از پانل های گچی استفاده کنید.

به دلیل نصب کم هزینه و همچنین استفاده آسان در بسیاری از مکان ها و قابلیت نصب از جمله ویژگی های مهم به شمار می آیند. لازم به ذکر است که از صفحات روکش دار گچی (پنل گچی) در ساختار های سقف کاذب، دیوار جداکننده، دیوار پوششی و پوشش‌های محافظ در برابر حریق استفاده می شود.

پانل گچی چیست؟

شاید برای کسانی که اولین بار اسم پانل گچی سقف را می شوند سوال باشد که واقعا پانل گچی چیست و چه کاربردهایی دارد؟ به طور کلی باید گفت که پانل گچی سقف یک سازه خشک است که برای طراحی سقف های مدرن بدون نیاز به صرف هزینه زیاد و خرابی های پیش از ساخت و ساز قابل اجرا است. اگر دنبال یک راه حل برای طراحی دکوراسیون داخلی مکان مورد نظر هستید، این بهترین روش به شمار می آید. با شناخت کارشناسان معتبر کی پلاس در این زمینه می توانید از متریال های با کیفیت بالا خیال راحتی داشته باشید.

انواع پانل گچی

پانل گچی سقف در انواع گوناگونی طراحی و اجرا می شود. محصولات پانل گچی کی پلاس، صفحاتی دارای هسته گچی بوده که سطح و لبه های طولی آنها با کاغذ مخصوص پوشانده شده است و هر کدام مشخصات و عملکرد ویژه ای دارند.

صفحات روکش‌دار گچی در هفت نوع تولید می‌شوند: گچی ساده یا معمولی، مقاوم در برابر رطوبت، مقاوم در برابر حریق، مقاوم در برابر حریق و رطوبت، تخته پانل گچ ضد صدا، قرنیز گچی و تخته گچ بدون کاغذ. از جنبه متریال ساخت و شیوه اجرا انواع پانل گچی به شرح زیر است:

پانل تخته گچی معمولی

این پانل گچی سقف به دلیل صفحات مقاومی که دارند در برابر بسیاری از عوامل مانند آتش سوزی مقاوم هستند. از نظر ظاهری یک طرف این تخته ها سفید رنگ و طرف دیگر آن ها قهوه ای رنگ می باشد. در واقع در میان انواع پانل گچی این مدل رایج ترین است که در ابعاد 8 × 4 فوت و ضخامت حدوداً 8/3 تا 1 اینچ تولید شدند.

پانل های گچی ساده به طور عمومی در سیستم های ســاخت و سـاز خشـک (مانند دیـوارهای جداکننده، دیوارهای پوششی و سقف های کاذب) مورد استفاده قرار می گیرند. این صفحات دارای روکش کرم رنگ می باشد.

پانل گچی دیواری مقاوم در برابر رطوبت (MR یا GKBI)

همانطور که از اسم پانل گچی سقف مقاوم در برابر رطوبت پیداست یک مدل پانل گچی سقف است که برای مقاومت در برابر رطوبت مورد استفاده قرار میگرید. به این نکته توجه کنید که برای انتخاب و اجرای هر کدام از انواع پانل تخته گچی لازم است تا موقعیت مکانی را به خوبی بسنجید و طبق آن سازه مورد نیاز و مناسب را طراحی و اجرا کنید. به همین منظور برای مکان هایی که امکان رطوبت وجود دارد، باید از مدل مقاوم در برابر رطوبت استفاده کنید.

پانل گچی دیواری مقاوم در برابر حریق (FR یا GKF)

پنل هایی هستند که گچ تشکیل دهنده آن ها حاوی الیاف شیشه می باشد. پنل های گچی مقاوم در برابر حریق در محل هایی که نیاز به محافظت در برابر حریق وجود دارد (مانند پوشش ستـون ها و تیـرهای فولادی) مورد استفـاده قرار می گیرند. این صفحات دارای روکش صورتی رنگ می باشد.

پانل گچی دیواری مقاوم در برابر حریق و رطوبت (GKFI یا FM)

پنل هایی هستند که گچ تشکیل دهنده آن ها حاوی الیاف شیشه و مواد مقاوم در برابر رطوبت می باشد. پنل های گچی مقاوم در برابر حـریق و رطوبت در محیط هایـی که به طور همزمان خـواص مقـاومت در برابر حریق و رطوبت مورد نیاز باشد (مانند چاه های تأسیساتی)، مورد استفـاده قرار می گیرند. این صفحـات دارای روکش سبز رنگ می باشد.

قرنیز گچی

قرنیز گچی برای گچ کاری کاربرد دارند. کاغذهای سطحی که برای افزایش زیبایی این تخته گچی استفاده می شود می تواند گچ را خیس و مرطوب کند که این امر باعث چسب خیس می شود. از جمله ویژگی های این نوع گچ مقاومت بالا دربرابر رطوبت و آب است. یکی از مهمترین کاربردهای آن در حمام و آشپزخانه است. برای مکان های اداری از این تخته گچی ها برای کاهش صدا استفاده می کنند.

تخته گچی بدون کاغذ

این مدل پانل گچی سقف مانند مدل های قبل است اما با این تفاوت که به کاغذ نیاز ندارد. در واقع این سازه یک تخته گچ معمولی است. با توجه به اینکه مقاومت بالایی نسبت به کاغذ دارد، از تخته گچی فایبرگلاس به عنوان پوشش استفاده می کنند. با وجود مقاومت بالا اما برش دادن با فرم های مختلف کار آسانی است.

تخته پانل گچی ضد صدا

در بسیار از مکان های آموزشی که کنترل نفوذ صدا یک امر ضروری به شمار می آید، از این مدل تخته گچی چند لایه استفاده می کنند. به این نکته توجه داشته باشید که تخته گچی از چند لایه الیاف چوب، پلیمرها و گچ ساخته شده است. میزان تراکم بالای این متریال کمک می کند تا میزان نفوذ صدا به صفر برسد. توصیه می‌شود که در فاصله‌های کنترلی بین بخش‌های دیوارها و سقف‌ها، بدون برجستگی محیطی، حداکثر 30 فوت را رعایت کنید. همچنین، فاصله مشترک کنترلی بین این بخش‌ها حداکثر باید 50 فوت باشد.

مزایا و معایب پانل  گچی دیواری

پانل گچی دیواری یکی از مواد ساختمانی محبوب در ساخت و ساز هستند. در زیر مزایا و معایب این پانل‌ها را بررسی می‌کنیم:

مزایا:

  • نصب و استفاده آسان: پانل گچی دیواری سبک و قابل حمل هستند و برای نصب و استفاده آن‌ها نیاز به تجهیزات و ابزارهای پیچیده‌ای ندارید.
  • ضد حریق: پانل های گچی با توجه به خاصیت آتش‌نشانی گچ، در برابر آتش و حریق مقاوم هستند و می‌توانند به عنوان یک بخش اساسی از سیستم حفاظتی ساختمان عمل کنند.
  • عایق صوتی و حرارتی: پانل های گچی عمدتاً برای کاهش صدا در ساختمان استفاده می‌شوند.
  • قیمت مناسب: قیمت پانل های گچی نسبت به سایر مواد ساختمانی کمتر است.

معایب:

  • آسیب پذیری در برابر آب: پانل های گچی آسیب پذیر در برابر آب هستند و در معرض خطر ترکیدگی، تورم و خوردگی هستند.
  • قابلیت شکست: پانل های گچی به دلیل ساختار شکننده آنها، به راحتی شکسته می‌شوند.
  • قابلیت تغییر شکل: پانل های گچی به دلیل انقباض و انبساط طبیعی، به طور غیر قابل پیش‌بینی در برابر تغییرات دما و رطوبت قابل تغییر شکل هستند.
  • احتیاج به نصب کنترل شده: برای جلوگیری از خرد شدن و ترکیدگی پانل های گچی، نیاز است که نصب آنها توسط یک حرفه‌ای انجام شود.

سوالات متداول

چگونه برای اجرای پانل گچی راهنمایی دریافت کنیم؟

متناسب با شرایط و موقعیت مکانی لازم است درباره پانل گچی سقف مناسب اطلاعات لازم را دریافت کنید. شما باید در نظر داشته باشید که هر کدام از انواع پانل های گچی کاربردهای خاص خود را دارند؛ بنابراین پیش از طراحی و اجرا و کارشناسان و متخصصان در تماس باشید.

نحوه نصب پانل های گچی به چه صورتی است؟

اگر بخواهیم به صورت مرحله نام ببریم، مرحله اول باید سطح را آماده کنید، در مرحله دوم لازم است محل نصب پانل را تراز کنید و در آخر پس از نصب پانل در صورت نیاز برشکاری انجام دهید.